Een passende leerweg voor elke student
De praktijk wijst uit dat de leeftijd van de student varieert. Er is een groep met een gemiddelde leeftijd van 25 tot 35 jaar. Daarnaast is er een groep met een gemiddelde leeftijd van 40 tot 55 jaar. Dit zijn meestal herintreders of verpleegkundigen die de taken en onregelmatige diensten te zwaar vinden worden. Maar het kunnen ook (medisch)pedicures zijn met een branchecertificaat en besluiten het mbo-4 diploma te behalen.
PediMedique leidt op volgens zowel de bbl als de derde leerweg zodat een opleiding op maat mogelijk is.
BBL
De beroepsbegeleidende leerweg (bbl). In de bbl variant wordt er in een jaar ongeveer 205 uren (praktijk)lesuren gepland. Tijdens het werken ben je als student tenminste 650 uur ‘lerend’. Deze uren worden bijgehouden en moeten worden verantwoord door PediMedique, de werkgever en de student. Het opleidingstraject, inclusief het lerend werken duurt voor de startende student maximaal één jaar.
Derde leerweg
De derde leerweg is principe gelijk aan de bbl leerweg. Het is echter mogelijk, afhankelijk van vooropleiding en werkervaring, de opleiding sneller te doorlopen waarbij er minder lesuren en minder leer-werkuren worden gepland.
Om voor de derde leerweg in aanmerking te komen verwacht PediMedique van de student, alvorens wordt gestart met de opleiding Medisch Pedicure, het volgende:
• Meerjarige aantoonbare ervaring in het beroep van (Medisch) Pedicure.
• Een goede beheersing van de Nederlandse taal.
• Aantoonbare motivatie om zich verder te verdiepen in het beroep van medisch pedicure.
Met elke student zal op basis van een individueel gesprek worden bepaald welke leerweg het beste past.
Een intake, met eventueel een intaketoets, maakt altijd deel uit van de toelating. Indien je niet wordt toegelaten geeft PediMedique uitleg over deze beslissing.
Aanmelden
Inhoud van de opleiding op hoofdlijnen
De opleiding Medisch Pedicure is afgeleid van het wettelijk vastgestelde kwalificatiedossier Voetzorg, kwalificatie Medisch Pedicure.
Het basisdeel van de opleiding Medisch Pedicure bestaat uit twee kerntaken (B1/K1-K2) met daaraan gekoppeld werkprocessen (W1 t/m W5).
- B1-K1 Een basis pedicurebehandeling uitvoeren. Dit is uitgewerkt in:
- B1-K1-W1: Bereidt behandeling voor en ontvangt cliënt
- B1-K1-W2: Maakt behandelplan op basis van anamnese en voetonderzoek
- B1-K1-W3: Voert een behandeling uit
- B1-K1-W4: Adviseert en bevordert de verkoop van producten/diensten
- B1-K1-W5: Rondt behandeling af en evalueert
B1-K2 Voorbereiden op zelfstandig ondernemerschap.
Dit is uitgewerkt in:
- B1-K2-W1 Bereidt zich voor op de start van een bedrijf (zzp’er)
- B1-K2-W2 Bereidt zich voor op de bedrijfsvoering
- B1-K2-W3 Bereidt zich voor op de promotie van een bedrijf
Het profieldeel van de opleiding Medisch Pedicure bestaat uit een kerntaak (P2-K1) met daaraan gekoppeld werkprocessen (W1 t/m W4):
P2-K1 Een medisch pedicurebehandeling uitvoeren.
Dit is uitgewerkt in:
- P2-K1-W1 Screent en onderzoekt de (potentiële) risicovoet
- P2-K1-W2 Behandelt de (potentiële) risicovoet
- P2-K1-W3 Past drukverdelingstechnieken toe
- P2-K1-W4 Past nageltechnieken toe
Dit kwalificatiedossier biedt ruimte aan verdieping en regionale invulling. PediMedique heeft deze kerntaken en werkprocessen uitgewerkt naar een opleidingsprogramma wat is onderverdeeld in modules.
Vakkenpakket
Keuzedelen, wat zijn dat?
Naast vakinhoudelijke aspecten uit het beroep vastgelegd in het kwalificatiedossier, die in de theorie en praktijk(lessen) aan bod komen, bestaat de opleiding uit 15% keuzedelen. De gedachte achter het aanbieden van keuzedelen is dat een student zelf een gedeelte de inhoud van de opleiding mag bepalen. D.w.z. dat de student de keuze heeft uit een aantal aangeboden onderwerpen.
PediMedique biedt in schooljaar 2018-2019 de volgende keuzedelen aan:
- Doorstroom HBO gezondheidszorg (K0148)
- ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4 (K0263)
- Voorbereiding hbo (K0125) 4
- Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4 (K0226)
Een keuzedeel geeft de student verdieping, verbreding of doorstroming in het vak. Als student moet je drie keuzedelen kiezen. De keuze voor het keuzedeel dat de student gaat volgen wordt aan het begin van de opleiding gemaakt.
Nederlands, Engels rekenen en Loopbaan & burgerschap
Elke mbo-opleiding in Nederland heeft een aantal verplichte algemene onderdelen in de opleiding.
Hieronder een korte beschrijving van alle onderdelen.
Voor Nederlands en Engels moet je als student examen doen in vier onderdelen:
1. Leesvaardigheid
2. Schrijfvaardigheid
3. Mondelinge taalvaardigheid (luistervaardigheid, spreken en gesprekken voeren)
4. Begrippenlijst/taalverzorging
Het onderdeel Loopbaan & burgerschap (LB) staat niet op het lesrooster. Tijdens de Nederlandse les wordt aandacht besteed aan politieke, economische, sociaal-maatschappelijke thema’s en vitaal burgerschap. Ook wordt er gesproken over de eigen (toekomstige) loopbaan van de student. Voor LB voert elke student een aantal opdrachten uit. Deze opdrachten moeten met een voldoende zijn beoordeeld. Van de docent hoor je de eisen waaraan je moet voldoen. Zie ook: http://www.lob4mbo.nl/nieuws-enevents/kwalificatie-eis-loopbaan-en-burgerschap.
Er worden lessen Nederlands en Engels gepland om het bestaande beheersingsniveau van de student te verhogen. Als student moet je aan het einde van de opleiding op niveau 3F zitten bij Nederlands en B1/A2 bij Engels. Tijdens de lessen Nederlands en Engels wordt uitgelegd wat de niveaus precies inhouden.
Rekenen
Ook rekenen maakt onderdeel uit van de opleiding. Rekenen wordt afgesloten met een digitaal landelijk examen op niveau 3F. In dit examen worden de zgn. domeinen geëxamineerd:
1. Getallen
2. Verhoudingen
3. Meten/meetkunde
4. Verbanden
Leren en werken in de beroepspraktijk (BPV)
Het leren in de praktijk (de beroepspraktijkvorming, vaak afgekort met BPV) is een belangrijk onderdeel van elke mbo opleiding. Dit leren doe je als student bij een erkend leerbedrijf. Dit is een bedrijf dat een officiële erkenning moet hebben om als leerbedrijf studenten van de erkende mbo opleiding Medisch Pedicure te mogen begeleiden. Op de website www.stagemarkt.nl zijn leer-werkplaatsen te vinden, met contactpersonen en emailgegevens van elk erkend leer-werkbedrijf.
Ook studenten van PediMedique, die al jaren ervaring hebben zullen als onderdeel van de opleiding een stage moeten doen. Bij de start van de BPV wordt er een apart contract afgesloten en ontvang je als student een opdrachtenboek, het stageleerboek. Door opdrachten te maken krijgt je als student meer inzicht in het beroep Medisch Pedicure.
De opdrachten worden beoordeeld door de praktijkopleider van het leerbedrijf en de resultaten worden teruggekoppeld aan de praktijkbegeleider van PediMedique.
Gedurende de BPV houd je als student een urenregistratie bij, wordt aangegeven wat voor soort activiteit je hebt gedaan. Er wordt van elke student (in de BBL leerweg) verwacht dat zij aantoonbaar kan maken, middels een tijdregistratie, dat er op jaarbasis tenminste 650 uur lerend-werkend is volbracht.
Tijdens je BPV komt er met enige regelmaat de praktijkbegeleider vanuit PediMedique op bezoek. Deze gesprekken worden geregistreerd door PediMedique en indien noodzakelijk worden er (aanvullende) afspraken gemaakt.
Zoals het woord al zegt: het is een ‘leerbedrijf’, dus leren staat centraal. De opdrachten en de uren die de student op de werkvloer moet doorbrengen worden beschouwd als leertijd en niet als examen(tijd). Wel wordt er alvorens de laatste examens worden afgenomen gecontroleerd of de student de BPV met voldoende resultaat heeft afgesloten.
Studiebelasting en lestijden
Van elke student wordt een inzet verwacht die bestaat uit het bijwonen van lessen, het opdoen van ervaring in de beroepspraktijk (BPV) en uit zelfstudie. Deze laatste uren zijn onbegeleid. In onderstaand schema wordt per opleidingsuitvoering aangegeven wat de gemiddelde studiebelasting per jaar is. De lestijden worden in overleg met de studentengroep bepaald.
Versnelde BBL opleiding Medisch Pedicure |
|
BPV |
650 uur |
Lesuren |
204 uur |
Onbegeleide studie uren |
796 uur |
Totaal eenjarig traject |
1650 uur |
NB Voor studenten met veel ervaring kan de stagetijd worden ingekort, dit in overleg met de directie van PediMedique.